hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zambiya'nın unutulmuş uzay projesi!

    Zambiyanın unutulmuş uzay projesi
    expand

    1964 yılında Zambiyalı bir öğretmen tek başına ülkesi için bir uzay programı yarattı. O zamanın Time dergisine de konu olan projeye göre Edward Makuka Nkoloso adlı bu öğretmenin amacı Ay'a ve Mars'a gitmekti.

    ABD ve Sovyetler Birliği'yle uzay yarışına girmeye kararlı olan Nkoloso'nun unuttuğu bir şey vardı... O da 3 milyon 600 bin nüfusu olan Zambiya'da sadece bin 500 lise mezunu ve 100'den daha az üniversite mezunu vardı. Yani eğitim yerlerdeydi.

    Bütün bunlar Zambiya'nın bağımsızlık kutlamaları nedeniyle ortaya çıkmış bir fikirdi. Nkoloso kendisi üniversite mezunuydu.

    Bilim öğretmeni olan Nkoloso kendini gayriresmi olarak Ulusal Bilim, Uzay Araştırma ve Felsefe Akademisinin müdürü atadı.

    Nkoloso'nun büyük hayalleri bir katapulttan esinlenen ateşleme sistemine dayanıyordu. Roketi ise alüminyum ve bakırdan yapılmış 10 metreye 6 metrelik bir teneke yığını olacaktı.

    Nkoloso rokete 10 Zambiyalı ve 17 yaşında Afrikalı bir kız ile onun kedisini koyacaktı. Hedefte ise Mars vardı. Yalnız Nkoloso'un küçük bir sorunu vardı. Bu sorun 700 milyon dolar kadardı.

    Nkoloso bu sorunu da UNESCO'nun yardımıyla aşacağını düşünüyordu.

    Nkoloso, Lusaka'nın dışında bulunan çok gizli merkezinden Mars'ı teleskopla izleyerek önemli çalışmalara imza attığına inanıyordu.

    Nkoloso, Mars'ta ilkel canlılar olduğunu açıkladı. Eğer parayı bulabilirse roketi Mars'a göndererek bu ilkel Marslılar'ı Hıristiyan yapacaktı.

    Bu çılgın adam Rus ve Amerikan casuslarının onun uzay sırlarını ve kedisini çalmaya çalıştığının da altını çiziyordu.

    Nkoloso'nun UNESCO'dan beklediği para hiç gelmedi.

    Uzay projesi sergi oldu

    Bu ilginç proje yıllar sonra İspanyol fotoğrafçı Cristina De Middel tarafında bir foto projeye dönüştürüldü. Afronotlar, bu belgesel kurgu için çalıştı. Elde edilen sonuçları da bir sanat salonunda sergilendi.

    ZAMBİYA'NIN UZAY PROJESİ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN.

    ZAMBİYA'NIN UZAY PROJESİ VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow